|





Coronavirus
In maart 2020 kreeg iedereen te maken met een nieuw fenomeen: het (effecten van de) coronavirus. Zo ook de werkorganisatie van WBV Poortugaal. De Rijksoverheid en het RIVM kwamen met (ingrijpende) adviezen aan de samenleving en ook voor bedrijven en organisaties. WBV Poortugaal heeft zich te allen tijde aan deze adviezen aangepast.
Wij hebben het accent gelegd op het minimaliseren van gezondheidsrisico’s voor onze medewerkers en aan een zo goed als mogelijk doorlopende dienstverlening aan onze huurders en aan woningzoekenden.
Wij hebben een werkprotocol opgesteld voor onze eigen medewerkers en voor de bedrijven die voor ons werken. Ik heb de indruk dat er goed volgens protocol wordt gewerkt.
Kantoor
Ons kantoor is voorlopig gesloten. De open inloop is vervallen en wij zijn alleen telefonisch bereikbaar. Vanaf 16 maart werken onze medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis. Dat werkt zonder problemen. We (beeld) bellen, appen en mailen met elkaar. Al onze processen lopen ongestoord door. Het managementteam vergadert dagelijks en ik houd de medewerkers op de hoogte van zaken die spelen.
Wat betekent de kantoorsluiting voor u?
Concreet betekent dit dat zoveel mogelijk medewerkers vanuit huis werken. Uiteraard blijven wij telefonisch bereikbaar. Wij komen echter niet bij u thuis, tenzij er sprake is van spoed. Werkzaamheden buiten aan onze woningen en in lege woningen gaan voorlopig wel gewoon door. Alle bijeenkomsten/afspraken stellen we tot nader order zoveel mogelijk uit en daar proberen we een andere oplossing voor te vinden. Ik reken op uw begrip en medewerking dat wij onze dienstverlening de komende periode op minimaal niveau uitvoeren.
WBV Poortugaal doet iets extra’s
Onze sociaal beheerder belt onze oudere huurders om te vragen hoe het met ze gaat en of ze voldoende hulptroepen hebben. We zoeken met de huurder naar een creatieve oplossing en trekken daarin samen op met de Stichting Welzijn Albrandswaard. Zo helpen wij mee eenzaamheid onder de oudere en kwetsbare inwoners te bestrijden. De reacties zijn positief en de telefoontjes worden door onze huurders zeer gewaardeerd.
Continuïteit
Per saldo heeft het virus weliswaar een serieuze impact, met enkele vertragende gevolgen in de projecten, maar dat leidt niet tot enige twijfel over de continuïteit van de onderneming.
Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) lanceert Geldkrant-special Minder inkomen
Het Nibud brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met deze krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen te maken hebben.
Financieel overeind
‘Sommige veranderingen in je leven zie je aankomen, sommige komen zeer onverwacht op je pad,’ zegt Nibud-directeur Arjan Vliegenthart. ‘De huidige crisis is tamelijk abrupt ontstaan en daardoor zitten veel mensen met de handen in het haar. Met deze Geldkrant-special Minder inkomen helpen we mensen op weg om financieel overeind te blijven.’
Daarnaast houdt het Nibud op de site consumenten met de Geldwijzer Corona op de hoogte van actuele ontwikkelingen die in deze tijd belangrijk zijn voor de portemonnee van de Nederlandse huishoudens.
Tips en adviezen
In de Geldkrant-special Minder inkomen staan praktische tips en adviezen. En een gedragsdeskundige legt uit hoe mensen met financiële stress om kunnen gaan.
Huurbetaling
Lukt het u een keer niet om op tijd de huur te betalen? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. U kunt een afspraak maken via het formulier op onze website of telefonisch contact met ons opnemen of een WhatsApp bericht sturen naar 06-30 37 20 55. Samen zoeken we naar een passende oplossing. Zo voorkomen we dat de huurachterstand steeds verder oploopt en u in financiële problemen komt.
Download de gratis krant: https://www.nibud.nl/consumenten/nibud-lanceert-geldkrant-special-minder-inkomen/
Maatregelen Coronavirus
Op dit moment zijn de maatregelen in Nederland erop gericht het Coronavirus zoveel mogelijk in te dammen. Wij nemen hier natuurlijk ook onze verantwoordelijkheid in. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Op onze website staat de laatste stand van zaken. Zorg extra goed voor jezelf, al je dierbaren en je omgeving.
Let op: de situatie rondom het coronavirus kan per dag veranderen. Ook de manier waarop wij hiermee omgaan, bekijken wij van dag tot dag. Onze aanpak kan in de loop van de tijd dus veranderen. Op deze plek houden wij u zo goed mogelijk op de hoogte. De inhoud van dit bericht wordt wanneer nodig bijgewerkt.
ik ben huurder
Ik zoek een woning
WBV Poortugaal
Adresgegevens
Dorpsstraat 80
3171 EH Poortugaal
T 010 – 501 20 00
I www.wbvpoortugaal.nl
E info@wbvpoortugaal.nl
Openingstijden
Telefonische bereikbaarheid | |
ma-do | 08.30 – 12.30 uur |
13.30 – 16.00 uur | |
vrijdag | 08.30 – 12.00 uur |
Openingstijden kantoor | |
ma-do | 09.00 – 12.00 uur |
di middag | 14.00 – 16.00 uur |
vrijdag | alleen op afspraak |
Altijd op de hoogte blijven van onze laatste ontwikkelingen?
ma-vr 09.00 - 12.00
di middag 14.00 - 16.00
010 – 501 20 00
ma-do 8.30 - 12.30 uur
13.30 - 16.00 uur
vrijdag 8.30 - 12.00 uur
Buiten openingstijden:
In geval van calamiteiten kunt u het noodnummer bellen:
06 - 51 98 67 02.