Plaatsen van rookmelders

Woningbouwvereniging Poortugaal is gestart met het plaatsen van rookmelders
Met ingang van 1 juli 2022 moeten in al onze woningen rookmelders zijn geplaatst. Deze verplichting bestond al voor nieuwbouwwoningen, maar nieuwe regelgeving verplicht dit nu ook voor bestaande bouw. Namens WBV Poortugaal plaatst Energiewacht–West rookmelders in al onze huurwoningen in Poortugaal. De kosten nemen wij voor onze rekening. Al onze huurders ontvangen van ons hierover een brief met nadere informatie.

Energiewacht-West beoordeelt waar de rookmelders worden bevestigd
Afhankelijk van het type woning plaatst Energiewacht–West twee tot drie rookmelders. De monteur beoordeelt wat de beste plek is in de woning. De rookmelders worden op het plafond geplakt of geschroefd. De melders zijn gecertificeerd en hebben 10 jaar garantie. In deze periode is het niet nodig de batterij te vervangen.

U bent beter beschermd door rookmelders
In de media vernemen we helaas nog steeds dat er dodelijke slachtoffers vallen als gevolg van brand. Veel mensen beseffen niet dat de dodelijke rook van brand niet wordt opgemerkt tijdens het slapen. Het gehoor werkt nog wél tijdens de slaap. Een rookmelder geeft bij brand een geluidssignaal af. Hoe sneller u een brand ontdekt, hoe groter de kans is om uw huis tijdig en veilig te verlaten.

Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen. Op www.rookmelders.nl staan allerlei veiligheidstips om het risico op brand te beperken. Denk aan het gebruik van verlengsnoeren, het sluiten van binnendeuren of goed gebruik van een wasdroger.

Wat doet een rookmelder?
Een rookmelder gaat hard piepen als er door een (beginnende) brand rook ontstaat in uw woning. Zo kunt u tijdig actie ondernemen en/of de woning verlaten.

Ben ik verplicht om mee te werken?
Ja, per 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in uw woning. De werkzaamheden vallen onder het verplicht onderhoud.

Hoe herken ik de medewerkers die de rookmelders komen plaatsen?
De medewerkers van Energiewacht-West dragen bedrijfskleding met de naam van het bedrijf en kunnen zich ook legitimeren.

Meer informatie
In de Algemene Vergadering van 11 oktober 2021 heeft brandweerman Robert van Vliet een presentatie gegeven over brandveiligheid en rookmelders. De tips kunt u teruglezen in het verslag van de Algemene Vergadering en in de derde editie van het Woonmagazine 2021.