Blijf alert!

Babbeltrucs

De afgelopen tijd komen bij de politie steeds meer meldingen binnen van babbeltrucs. Helaas wordt het coronavirus gebruikt om bij mensen binnen te komen of mensen op te lichten. Met een smoes proberen oplichters toegang tot de woning te krijgen. Mensen bellen aan bij ouderen en doen alsof ze een medewerker zijn van bijvoorbeeld een ziekenhuis. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze onderzoek doen naar het coronavirus of dat ze komen controleren op symptomen van het virus. Trap er niet in, laat niemand binnen, doe zo snel mogelijk de deur dicht en bel de politie!

Pinpas

In deze tijd kijken we wat meer naar elkaar om. Het is fijn als mensen aanbieden om boodschappen voor iemand te doen. Geef nooit zomaar je pinpas aan iemand mee. Als iemand boodschappen voor je doet, spreek dan af om zelf het bedrag over te maken.

Phising (vissen, hengelen)

Oplichters proberen via e-mails mensen te lokken naar een valse (bank)website. De e-mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om bijvoorbeeld inloggegevens te controleren en ze vragen om in te loggen. Hierdoor krijgt de oplichter toegang tot al uw gegevens met alle gevolgen van dien.

Vertrouwt u een e-mail of link niet? Bel naar degene die het verstuurd lijkt te hebben om te checken of het wel klopt.

Blijf alert!