Brandweer waarschuwt voor ‘sluipmoordenaar’ koolmonoxide

Nog elk jaar overlijden in Nederland zo’n 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Ook in 2015 deden zich in de regio Rotterdam-Rijnmond weer incidenten voor met het kleur- en geurloze gas. De brandweer en ambulance rukten afgelopen jaar 36 keer uit voor een incident met koolmonoxide. Daarbij raakten tientallen mensen onwel. Sommigen van hen moesten behandeld worden in het ziekenhuis.

CO-gas is een echte sluipmoordenaar; je ruikt of proeft het niet en je raakt snel bewusteloos. Voor de brandweer reden om aandacht te vragen voor de gevaren van koolmonoxide.

Voorkom problemen met koolmonoxide

Je kunt thuis een aantal dingen doen om te voorkomen dat er koolmonoxide ontstaat of vrijkomt in je woning. Hieronder drie tips:

  1. Laat geisers, cv-ketels of gaskachels controleren door een erkend installateur
  2. Plaats een CO-melder in uw woning. Controleer de batterijen regelmatig en vervang de melder iedere 5 jaar
  3. Zorg voor voldoende ventilatie in huis: Laat ventilatieroosters open staan en schakel afzuiginstallaties in huis niet uit

De brandweer voert de hele maand campagne om aandacht te vragen voor koolmonoxide. Meer tips en informatie lees je op www.rijnmondveilig.nl. Je kunt ook contact opnemen met de afdeling Veilig Leven van brandweer Rotterdam-Rijnmond: 0900-8387